I N V I T A Ț I E

Image
 CRISTEA SANDU TIMOC și-a dedicat viața renașterii naționale a românilor din Timoc. Născut (8 sept. 1916) în com. Zlocutea, se refugiază în anul 1939 în România în urma unui proces în care este acuzat de propagandă românească. Între 1942-1944 este președintele „Comitetului Timocean”. Lucrează în ministerul de externe român, raportând direct mareșalului Ion Antonescu. Arestat în 1953 pentru „activitate intensa împotriva clasei muncitoare”, este condamnat la 6 ani temniță grea. Participă la fondarea ASTREI bănățene, devenind secretarul ei general. În această funcție a patronat cele 14 ediții ale simpozionului „Identitatea culturală a românilor”. Debutează ca scriitor în 1936, iar în 1943 publică prima sa carte: „Poezii populare de la românii din Valea Timocului”.
Încrederea sa în viitorul românilor uitați din Craina, cărora Serbia le zice „vlași”, dar care se autodefinesc ca „rumâni” a rămas neclintită pe parcursul unui întreg secol.
Pe data de 8 octombrie 2013, ora 18:00, la Clubul Țăranului, personalitatea sa inegalabilă va fi evocată de dr. Robert Stănciugel, George Damian și dr. Emil Țârcomnicu. Vă invităm să fiți alături.
Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: