Cealalta Transnistrie

Interesul mediatic pentru Transnistria (Tiraspol), o clonă contemporană a fostei R.A.S.S. Moldovenească, croită de Stalin după Unirea din 1918 a eclipsat „cealaltă” Transnistrie ( Balta) aflată acum în componența Ucrainei. O populație compactă, vorbitoare de română, purtătoare a unei culturi populare și a tradițiilor românești este uitată în răsăritul pravoslavnic, ignorată de presă și de conaționali. Aici a apărut în prima jumătate a secolului XX un curent religios, în esență o manifestare de emancipare națională, cunoscut ca „Mișcarea de la Balta” sau „inochentiștii”, după numele călugărului basarabean Inochentie care i-a fost inițiator și păstor.

Filmul realizat de Marian Voicu, de altfel singurul film dedicat românilor din stânga Nistrului aduce imaginea de azi a unor comunități românești, strivite între uitare și deznaționalizare, care se încăpățânează să supraviețuiască.

Vă invităm marți 1 noiembrie 2011 ora 18:00 la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român pentru a viziona împreună filmul lui Marian Voicu „MOLDOVENI DIN STÂNGA NISTRULUI”. (După vizionare aveți posibilitatea să răsfoiți exemplarele originale ale ziarului „Transnistria” – Colecția Dacian Dumitrescu)

Explore posts in the same categories: Uncategorized

2 comentarii pe “Cealalta Transnistrie”


  1. Felicitări pentru acest proiect!
    Filmul poate fi vizionat și online? Luați în calcul distribuirea lui contra cost sau gratuită? Cum poate fi obținut?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: